Om Salsta slottskafé
Sedan 2020 driver Handjord av Kullsand AB kaféet på Salsta slott. Här serverar vi goda smörgåsar, lunch och ekologiskt fika som vi bakar själva. Vi har även ekologisk glass från Sänkdalens gård och Pipers glace.
På Salsta slott finns ett brett utbud. Vi erbjuder exempelvis afternoon tea, brunch, guidade rundvandringar, spökvandringar, konferenser, barnkalas, konserter, lunch eller middag med mordgåta, bröllop och fest för att nämna några. Läs mer här eller kontakta oss för mer information. Slottskaféet står för mat och dryck på alla event på slottet. Vi har fullständiga rättigheter.
Hur vi jobbar med hållbarhet
På Salsta slottskafé jobbar vi ständigt med att förbättra vårt miljöarbete på många nivåer. Här är några punkter:
Råvaror
Allt fika är ekologiskt. Det betyder att alla våra råvaror är ekocertifierade och att vi kontrolleras varje år av ett fristående kontrollorgan (HS certifiering) att vi följer reglerna. Vi gör det för att vi är övertygade om att ekologiskt är ett mer hållbart sätt att producera livsmedel.
Vi köper bara svenskt kött och kyckling. Strävar efter att hitta svenska charkprodukter. Fisk och skaldjur köper vi endast MSC-märkt.
Vi har väljer miljövänliga förpackningar med så lite plast som möjligt. Engångsartiklar undviks i så stor utsträckning som möjligt, om det behövs väljer vi återvunna och/eller återvinningsbara material.
Det vi köper in för att sälja vidare (dryck av olika slag, varor till slottsbutiken) ska vara ekologiskt, närproducerat och hållbart.
Utrustning
När utrustning ska köpas in väljer vi material som håller länge och är återanvändningsbara och/eller återvinningsbara i så stor utsträckning som möjligt. Rostfritt stål och silikon väljs före plast.
Vi försöker köpa möbler och annan inredning begagnade för att minska miljöpåverkan.
Vatten
Vi använder så lite vatten som möjligt. Vi skickar tvätten till ett tvätteri som tvättar på ett energi- och vattensnålt sätt.
Hygien
Plasthandskar används endast där det är nödvändigt i det dagliga arbetet.
Kemikalier
Vi använder endast några få kemikalier (maskindiskmedel, handdiskmedel, rengöringsmedel, tvål, handsprit mm) och målet är att de ska vara miljömärkta.
Energianvändning
Vi spar på energi där vi kan. Stänger av kylskåp och kylmontrar när de inte används. Försöker hålla frysar avfrostade och fullpackade.
Transporter
Vi samordnar beställningar både till och från oss i den utsträckning det går för att minska transporter. Eftersom slottet ligger en bit från stan så får vi inte leveranser så ofta (varannan vecka eller en gång i veckan beroende på leverantör), det minskar miljöbelastningen från transporter.
Återvinning
Allt avfall sorteras, väldigt lite hamnar i brännbart. Det mesta av vårt avfall är kartong och plast som lämnas till återvinning. Vi slänger så lite som möjligt av matvaror och vi jobbar hela tiden med att minska vårt matsvinn. Allt biologiskt komposteras. Torkpapper, servetter och bakplåtspapper komposteras också. Inventarier som vi inte längre behöver i vår verksamhet, säljs eller lämnas för återbruk.
Vi är med i initiativet Cirkulärt Uppsala.